Huurwoning verliest het van de koopwoning

In de afgelopen maanden zijn de prijzen voor een huurwoning de pan uitgerezen, zo meldt deze maand huurhuizenplatform Pararius. Wie bijvoorbeeld een gemiddelde gestoffeerde woning wil huren is daarvoor 1.450 euro per maand kwijt. Hierbij moet worden opgemerkt dat Noord-Holland twee maal zo duur is als bijvoorbeeld een provincie als Drenthe. Daarentegen is het op dit moment relatief goedkoop om een woning te kopen, wat is toe te schrijven aan de lage hypotheekrente.

We maken hieronder een vergelijking van een koopwoning ten opzichte vaan een gestoffeerde huurwoning. In dit laatste geval is de vloerbedekking, de gordijnen en een basis-keuken bij de huur inbegrepen. Van de niet-gemeubileerde huizen die Pararius onderzocht, wordt 17 procent casco opgeleverd en 83 procent gestoffeerd.

Huur stijgt elk jaar, terwijl u geen eigenaar wordt

De gemiddelde vierkantemeterprijs van een gestoffeerde huurwoning is 12 euro, terwijl een gemiddeld huis een oppervlakte heeft van 120 vierkante meter. De kale huurprijs (zonder de servicekosten) komt daarmee op 1.440 euro. Let wel; in bijvoorbeeld Amsterdam zal deze prijs weer negatief afwijken en landelijk gezien positief afwijken!

De genoemde 1.440 euro huur is de kale huur, want de energiekosten moeten er nog bijgerekend worden. Deze huur wordt dan ook nog eens jaarlijks verhoogd met enkele procenten, terwijl je als bewoner geen eigenaar wordt.

Een prijs van een gemiddeld koophuis bedraagt op dit moment 233.000 euro. Wie kiest voor de laagste hypotheekrente voor een looptijd van twintig jaar op basis van NHG (Nationale Hypotheek Garantie) betaalt aan rente netto 350 euro per maand. Bij de aanvang is de aflossing 435 euro per maand, wat een totaal betekent van een maandelijks bedrag van 785 euro.

Als u de mogelijkheid heeft, probeer dan een huis te kopen

Daar staat wel tegenover dat volgens cijfers van de Vereniging  Eigen Huis u gemiddeld 300 euro per maand aan onderhoud kwijt bent, een kostenpost die bij een huurwoning voor de huurbaas is. Netto kom je dan bij een koophuis inclusief aflossing, renteaftrek en onderhoud uit op 1.085 euro per maand.

Tegenover dit bedrag kunnen we echter weer stellen dat de huur gemiddeld met 2,65 procent stijgt. In de vrije sector liggen deze huurstijgingen nog hoger. Tien jaar lang 2,65 procent erbij betekent dat de maandlast van een huurhuiss is gestegen met dertig procent, terwijl de rente van je koophuis voor twintig jaar vast staat.

Voordeel van een huurhuis is echter wel weer dat u flexibeler bent. Maar daar is dan ook alles mee gezegd, want huren kost u per saldo maandelijks enkele honderden euro’s meer. Daarom is het aan te bevelen om niet te huren, of in ieder geval niet te lang.

Lagere maandlasten dankzij duurzame investeringen

"Tijdens de bezichtiging zagen we direct al dat er veel moest gebeuren. Sinds de bouw van het huis was er namelijk vrij weinig aan gedaan. De elektra, de muren, plafonds, enkel glas, houten kozijnen en de vloeren… Dus besloten we in stappen te verduurzamen." - Arjen en Erica

Interesse in één van onze producten?

Laat ons u bellen voor meer informatie.

Chat openen