Kunststof kozijnen beter behouden

Het onderhoud van kunststof kozijnen is veel gemakkelijker dan dat van houten kozijnen. Dat is natuurlijk ook een belangrijke reden waarom de afgelopen dertig jaar zo veel mensen een keuze hebben gemaakt voor kunststof. Het onderhoud dat u pleegt aan uw kunststof kozijnen is van invloed op de levensduur.

De kosten voor onderhoud liggen bij kunststof relatief laag als u het vergelijkt met hout. Wie kozijnen in een slechte staat heeft, adviseren wij om ze nog voor een eventuele onderhoudsbeurt te vervangen door kunststof kozijnen, omdat het onderhoud hiervan zo voordelig is en zeker niet zo arbeidsintensief.

Vooral door de weersomstandigheden krijgen kozijnen veel te verduren. Denk aan zonlicht, regen en sneeuw, maar ook aan zaken als (lucht)vervuiling, zand of insecten. Door dit soort zaken verliezen kozijnen hun glans, kleur en duurzaamheid. Vandaar is onderhoud van uw (kunststof) kozijn onontbeerlijk.

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm

Kunststof kozijnen zijn echter niet geheel onderhoudsvrij, ze vereisen een minimum aan onderhoud, maar zijn zeer zeker onderhoudsarm te noemen. Kunststof trekt nauwelijks stof en vuil aan omdat het materiaal is dat nauwelijks elektrostatisch is. Een simpel onderhoudsmiddel dat in veel gevallen al volstaat is een sopje van lauw water en een zacht, niet al te agressief schoonmaakmiddel; schuurmiddel is uit den boze. U haalt simpelweg een doekje over de kozijnen en klaar is Kees! Als u te maken heeft met wat hardnekkiger vuil dan adviseren wij u een (afwas)borstel te gebruiken. In het geval van kunststof kozijnen met een houtnerf kan een borstel ook soelaas bieden.

Wie voor perfectie gaat, doet er goed aan om kunststof kozijnen een beurt te geven door ze in de was te zetten. Dit is een wat arbeidsintensievere aanpak, maar de bescherming tegen stof en vuil is op deze manier wel beter gegarandeerd en bespaart u in verhouding ook meer tijd.

Specialistische schoonmaakmiddelen

Mochten er na al het gepoets en geboen toch nog vlekken voorkomen? In dat geval kunt u dan het beste een vakman of een gespecialiseerde winkel raadplegen. Deze hebben doorgaans specialistische schoonmaakmiddelen in hun assortiment die zijn toegerust op de behandeling van kunststof kozijnen.

Doordat kunststof kozijnen vorm- en kleurvast zijn wordt het onderhoud nog eens extra vereenvoudigd. In tegenstelling tot houten kozijnen hebt u geen onderhoudsverplichting in de vorm van schilderen, en u zult niet meemaken dat  er jaren na de plaatsing beweging in het hout komt. De nieuwere generaties kunststof kozijnen zijn dermate kwalitatief hoogstaand gefabriceerd dat ze niet onderdoen voor hout of aluminium. In combinatie met het geringe onderhoud maakt u met kunststof kozijnen dus een alleszins verantwoorde keuze.

Lagere maandlasten dankzij duurzame investeringen

"Tijdens de bezichtiging zagen we direct al dat er veel moest gebeuren. Sinds de bouw van het huis was er namelijk vrij weinig aan gedaan. De elektra, de muren, plafonds, enkel glas, houten kozijnen en de vloeren… Dus besloten we in stappen te verduurzamen." - Arjen en Erica

Interesse in één van onze producten?

Laat ons u bellen voor meer informatie.

Chat openen