Schoonmaak van uw rolluiken: hoe doet u dat het beste?

Rolluiken kunnen in de loop der tijd behoorlijk vies worden, zeker als u niet zo nu en dan wat onderhoud pleegt. Het is natuurlijk zonde als u dit niet doet, want u wilt natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben van de rolluiken. Het onderhoud van uw rolluiken is geen moeilijke klus, maar wel eentje die u beslist niet mag overslaan! Na enige tijd komen op rolluiken immers zwarte strepen en groene aanslag. Dit soort zaken beïnvloeden zowel de uitstraling van de rolluiken, de waarde van het huis en de prestaties van de rolluiken. Het tijdig schoonmaken van uw rolluiken heeft ook een effect op een langere levensduur.

Rolluiken zijn buitenzonwering en daardoor eerder vies dan uw binnenzonwering. Het voordeel is dat eigentijdse rolluiken gemaakt zijn van robuust en gemakkelijk te onderhouden materialen. Toch is het nodig om ze zo nu en dan te onderhouden. Zaken als aanslag en andere smerigheid zijn makkelijker te verwijderen als u de rolluiken jaarlijks of nog liever twee maal per jaar een beurt geeft.

Handige tips voor het schoonmaken van uw rolluiken

  • Maak uw rolluik twee keer per jaar schoon met een lauw sopje . Voeg hier een mild schoonmaakmiddel aan toe zoals afwasmiddel.
  • Werk nooit met agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen immers zorgen voor beschadigingen aan uw rolluiken.
  • Na een dergelijke schoonmaakbeurt kunt u uw rolluik desgewenst in de wax zetten. Dit zorgt voor een extra beschermlaag tegen vuil, waardoor het niet kan inwerken op uw rolluiken.

Met alleen het onderhoud van het raambedekkende gedeelte van uw rolluiken ent u er echter nog niet. Wij adviseren ook om de andere onderdelen een beurt te geven, zoals de rubbers en de geleidingsprofielen. Dit zorgt onmiskenbaar voor een langere levensduur van uw rolluiken.

Handige tips voor het schoonmaken van het toebehoren van uw rolluiken

  • Onderhoud de rubbers en geleidingsprofielen twee maal per jaar.
  • Breng na het schoonmaken het smeermiddel teflonspray aan op de rubbers.
  • Werk nooit met vette smeermiddelen, deze werken vuilaantrekkend.

Wees gewaarschuwd in de winter; in geval van vorst dient u extra voorzichtig te zijn met uw rolluiken. Het kan immers zijn dat de lamellen vastgevroren zijn. Wanneer u manoeuvreert met de rolluiken als ze vastgevroren zijn bestaat er een kans dat u ze beschadigt. Ga dus geen onderhoud plegen als het onder of nabij het vriespunt is.

Lagere maandlasten dankzij duurzame investeringen

"Tijdens de bezichtiging zagen we direct al dat er veel moest gebeuren. Sinds de bouw van het huis was er namelijk vrij weinig aan gedaan. De elektra, de muren, plafonds, enkel glas, houten kozijnen en de vloeren… Dus besloten we in stappen te verduurzamen." - Arjen en Erica

Interesse in één van onze producten?

Laat ons u bellen voor meer informatie.