Subsidie voor energiezuinigere koopwoning

De eigenaren van koopwoningen die graag willen besparen op hun energielasten kunnen zich in 2016 in de handen wrijven. Minister Stef Blok (VVD) van Wonen en Rijksdienst zit namelijk in de voorstelfase van een plan dat woningeigenaren binnenkort subsidie kunnen krijgen voor energiebesparende  maatregelen. Het betreft een potje dat wordt gevuld met tachtig miljoen euro, om huiseigenaren tegemoet te komen in hun investeringen op het gebied van energiebesparing. Daarnaast is het een middel om eerder de klimaatneutrale doelen van het kabinet te behalen.

In een vraaggesprek met RTL-Z benadrukte minister Blok dat de plannen nog nader moeten worden uitgewerkt. Hij beloofde dat de details van zijn plan voor subsidie voor energiezuinigere koopwoningen uiterlijk deze zomer bekend zullen worden gemaakt.

Nieuwe subsidie: wel onder voorwaarden

Blok lichtte al wel een tipje van de sluier op die huiseigenaren misschien wat minder aangenaam vinden, namelijk dat niet het gehele bedrag zal worden vergoed dat eigenaren in hun woning investeren. Ook stelt hij de voorwaarde dat de huiseigenaar (of de Vereniging van Eigenaren) een ‘omvangrijke combinatie van maatregelen moet nemen in een bestaande woning’. De bomen van de overheid reiken immers ook niet tot de hemel, zullen we maar zeggen.

Dit betekent dus dat een relatief kleine ingreep niet in aanmerking zal komen voor tegemoetkoming in de vorm van subsidie. De minister wil hiermee voorkomen dat het subsidiegeld opgaat aan de kleinere, individuele maatregelen die huiseigenaren ook al zouden nemen zonder het bestaan van de subsidie.

Subsidie voor energiebesparing uit andere potjes

Daarnaast komt ook nog dat de regeling voor zonnepanelen blijft bestaan dat die zelf moeten worden gefinancierd. Mensen die energiebesparende maatregelen willen nemen in de vorm van biomassaketels, pelletkachels, warmtepompen en zonneboilers vallen niet onder het ‘plan Blok’ maar onder een ander geldpotje. Vanaf 1 januari 2016 is voor deze vier maatregelen immers de regeling ISDE ingevoerd (Investeringssubsidie Duurzame Energie). De ISDE en het plan van minister Blok zullen in de toekomst wel weer gecombineerd mogen worden middels een lening uit het Nationaal Energiebespaarfonds.

Daarnaast is minister Blok voornemens om met een som van twintig miljoen euro het zojuist genoemde nationaal Energiebespaarfonds te verbeteren voor innovatie bij gemeenten, bedrijven en andere partijen. Het Rijk zal in 2016 ook nog een voorlichtingscampagne van het Energieakkoord  lanceren om energiebesparing bij de Nederlandse huiseigenaren te stimuleren.

Lagere maandlasten dankzij duurzame investeringen

"Tijdens de bezichtiging zagen we direct al dat er veel moest gebeuren. Sinds de bouw van het huis was er namelijk vrij weinig aan gedaan. De elektra, de muren, plafonds, enkel glas, houten kozijnen en de vloeren… Dus besloten we in stappen te verduurzamen." - Arjen en Erica

Interesse in één van onze producten?

Laat ons u bellen voor meer informatie over onze kunststof gevelbekleding, horren, kozijnen, schuifpui, veranda's, profielen met HoutVerbindingslook of tuin-, terras-, voor- of achterdeuren.