Een gevelbekleding van massief hout

Hout is hot, althans het uiterlijk ervan. De laatste jaren ziet men op verschillende gebieden een steeds grotere nadruk op een organische look en feel. Deze trend zet zich ook door in de bouw en de meest gebruikte methode om een natuurlijk, ‘organische’, look te bewerkstelligen is door het gebruik van hout. Als u op zoek bent naar een nieuwe gevelbekleding voor uw woning en u wilt gaan voor een natuurlijk uiterlijk met gebruik van organische materialen, dan lijkt de keuze voor een gevelbekleding van massief hout voor de hand liggend.

Wat komt er kijken bij een gevelbekleding van dit materiaal, en is het werkelijk de beste optie voor uw gevel? Welke soorten hout zijn het beste geschikt en welke houtsoorten kunnen het beste gebruikt worden?

De voordelen en nadelen

De voordelen van een gevelbekleding die van massief hout gemaakt wordt zijn eigenlijk hierboven beschreven. Het gaat voornamelijk om het uiterlijk en de uitstraling. Om dit te bereiken moet er gebruik gemaakt worden van specifiek materiaal, ook met inachtneming van de duurzaamheid. Niet-schaarse spintvrije houtsoorten lijken dan de voorkeur te hebben. Het gaat hier om bijvoorbeeld Afrikaans Padoek, Sapupira, Jatoba en onder andere Western Red Cedar. Goedkopere materialen zoals vuren en grenen kunnen ook worden toegepast. Deze houtsoorten hebben echter niet dezelfde duurzaamheid als de duurdere opties en kennen een nog grotere noodzaak voor een goede (professionele) bewerking om een degelijke duurzaamheid te bereiken. Ongeacht de houtsoort die u kiest is er altijd sprake van een bewerking van het hout, om dit bestand te maken tegen de elementen. Daarnaast is uiteraard periodiek onderhoud nodig.

Een goed montagebedrijf zal u veel keuze geven voor uw houten gevelbekleding. Zo heeft u niet alleen de keuze voor verschillende materialen, maar bijvoorbeeld ook de keuze voor een verticale of horizontale bekleding. Meer dan voldoende mogelijkheden dus, ieder met eigen voor- en nadelen. Hoe het dan zit met de prijs? Deze is afhankelijk van uw gevel, het materiaal dat u kiest en wat de aannemer zelf in rekening brengt. Het is echter belangrijk om in de opmaak van de kosten ook het onderhoud mee te nemen dat deze vorm van gevelbekleding met zich mee zal brengen.

Het alternatief

Kunststof heeft, in naam alleen al, bij verre niet dezelfde romantische associatie als hout. Toch heeft kunststof als te gebruiken materiaal in de bouw voordelen die verder gaan dan alleen in praktisch opzicht. Het meest voor de hand liggende voordeel van een kunststof gevelbekleding ten opzichte van het gebruik van natuurlijke materialen is de duurzaamheid en het vrijwel afwezig zijn van een noodzaak voor onderhoud. Kunststof is ongevoelig voor de elementen en zal niet kromtrekken, uitdrogen, scheuren of anderszins slijten. Dit betekent dat als u kiest voor kunststof, dat u kiest voor een product waar u verder zo goed als geen omkijken meer naar heeft.

Dan het heikele punt, het uiterlijk. Toegegeven, het was jaren geleden een feit dat kunststof er, subjectief dan, minder mooi uitzag dan hout. Maar de technologie, ook in deze, staat niet stil. Tegenwoordig heeft u de keuze voor een kunststof gevelbekleding, kozijnen, deuren en meer die u ook qua uiterlijk de keuze geven voor die natuurlijke, organische uitstraling. Nieuwe methodes geven u de mogelijkheid voor een natuurgetrouw houtnerfuiterlijk. Het loont de moeite om deze optie nader te onderzoeken, voordat u uw keuze maakt.

Lagere maandlasten dankzij duurzame investeringen

"Tijdens de bezichtiging zagen we direct al dat er veel moest gebeuren. Sinds de bouw van het huis was er namelijk vrij weinig aan gedaan. De elektra, de muren, plafonds, enkel glas, houten kozijnen en de vloeren… Dus besloten we in stappen te verduurzamen." - Arjen en Erica

Interesse in één van onze producten?

Laat ons u bellen voor meer informatie.

Chat openen