Voorkom houtrot in uw kunststof kozijnen

Het laatste waar u bij uw houten kozijnen op zit te wachten is toch wel houtrot. Dit ontstaat als het hout een hoog vochtgehalte bevat. Hieronder gaan we erop in hou u houtrot kunt voorkomen en hoe u de beschadigingen door houtrot kunt oplossen.

 

Ongeveer de helft van de mensen met houten kozijnen krijgt wel een keer te maken met houtrot. Als u mogelijk met houtrot te maken heeft, kunt u dit herkennen aan verkleuring van hout, zachte plekken in het hout, het loslaten of krimpen van gedeeltes van het hout of schade aan het verfoppervlak. Denk in dit laatste geval aan blaasvorming, onthechting of barstjes.

Zorg dat u op tijd houtrot aanpakt

Houtrot laat zich niet altijd even makkelijk zien, maar het is wel aan te raden om er op tijd bij te zijn. Als u zich afvraagt of er misschien houtrot voorkomt in uw kozijn maar u weet het niet zeker, dan zijn er twee methodes om dat te ontdekken: u kunt het controleren met behulp van een vochtmeter of door met een schroevendraaier voorzichtig in het hout te prikken. Als dan het hout zacht is en makkelijk afbrokkelt, dan hebt u te maken met houtrot in het kozijn.

Als oorzaak van houtrot geldt dat het voorkomt bij een vochtgehalte van meer dan 21 procent in combinatie met een temperatuur van achttien graden. Vocht is dan dus de oorzaak. Het vocht komt doorgaans in het hout omdat het hout of delen daarvan niet voldoende beschermd zijn wegens slecht schilderwerk of als het onderhoud te wensen over laat. Ook open naden waar vocht in kan, verouderde kit of stopverf die onvoldoende afdicht kunnen oorzaken zijn. Tenslotte kan ook de kwaliteit van het hout bepalend zijn. Zachte houtsoorten kunnen bijvoorbeeld sneller rotten dan hardere houtsoorten, maar hardhout is weer prijziger, dus u moet een goede afweging maken indien u in de toekomst van uw kozijn houtrot zou willen voorkomen.

Hoe voorkomt u houtrot?

Met degelijk en periodiek onderhoud van uw kozijnen kunt u houtrot voorkomen. Door middel van kwalitatief goed schilderwerk hebt u al een redelijke bescherming tegen houtrot. Zorg daarom altijd dat u tijdig uw kozijnen van een verfbeurt voorziet; uitstel kan in verhouding duurder uitpakken. Als u ziet dat het schilderwerk doffer wordt, of dat er zelfs barsten en scheuren zijn ontstaan, dan is dat een teken dat de onderhoudsstaat slechter is geworden. Ook raden wij aan om met enige regelmaat de kitnaden en de omtrekspeling tussen raam en kozijn te controleren. De omtrekspeling moet in de regel circa vier millimeter zijn en voorkomt klemmen.

Een handige tip tegen houtrot kan ook zijn om te zorgen voor permanente ventilatie, behalve het open zetten van ramen kan dit ook zijn het gebruik van een ventilatierooster, zodat vocht binnenshuis niet in het hout kan trekken.

Lagere maandlasten dankzij duurzame investeringen

"Tijdens de bezichtiging zagen we direct al dat er veel moest gebeuren. Sinds de bouw van het huis was er namelijk vrij weinig aan gedaan. De elektra, de muren, plafonds, enkel glas, houten kozijnen en de vloeren… Dus besloten we in stappen te verduurzamen." - Arjen en Erica

Interesse in één van onze producten?

Laat ons u bellen voor meer informatie.