Tuin winterklaar maken, hoe doet u dat het best?

Eerdaags komt de winter er weer aan en wie het beste voor heeft met zijn tuin dient dan in actie te komen! Het is dan zaak om de tuin winterklaar te maken, zodat deze zo goed en gezond mogelijk de koude periode door komt. Hierbij geldt: hoe kouder, des te meer maatregelen u moet nemen. Hieronder treft u enkele handige tips. Met deze tips kunt u weer met een gerust hart door uw tuindeur naar buiten kijken.
De stevige grassen in uw tuin kunnen vergelen en uitdrogen als het vriest. Als er een laagje sneeuw op komt dan kunnen ze topzwaar worden en breken. Plaats daarom een plantensteun om ze een handje te helpen.

Bescherm uw planten en gazon, lees hier hoe dat het beste kan

Ook vorstgevoelige planten dienen te worden beschermd tijdens de vorstperiode. Per plant is het verschillend tegen welke temperatuur ze bestand zijn. Zoek daarom op internet uit bij hoeveel graden uw groen bescherming nodig heeft. Bij de meeste planten is het mogelijk om ze te verpakken in jute met daartussen stro en droog blad.

Wie in de winter zijn gazonnetje mooi wil houden, moet de volgende zaken in acht nemen.

  • Verwijder het losliggend bladafval, waardoor het gras licht kan vangen en groen blijft
  • Als zichtbaar is dat het gras nog groeit, maai het dan met een maaihoogte van bij voorkeur vier centimeter
  • Versnipper de op de grasmat liggende bladeren met de maaimachine, dan kunnen ze sneller worden omgezet tot compost
  • Laat sneeuw op de grasmat liggen en verwijder het niet
  • Probeer niet over een bevroren gazon te wandelen vanwege mogelijke beschadigingen

Sluit de buitenkraan in je tuin af zodat deze niet kan bevriezen en haal de slang weg. Dan de kraan aftappen met een vorstventiel en daarmee de tuinslang leeg blazen. Giet metalen plantenbakken en gieters helemaal leeg als er nog vocht in zit.

Tot circa Sinterklaas is het nog mogelijk om bollen voor voorjaarsplanten te plaatsen.

Wat te doen met de vijver en de vogels?

Ook uw eventuele vijver vereist enige aanpak. Veel vijverplanten sterven namelijk af in november. Dit afsterven veroorzaakt een giftige gasvorming. Daarom adviseren wij een ijsvrijhouder met luchtpomp in de vijver te plaatsen. Door middel van zo’n wak kunnen de gassen vrijelijk de vijver verlatenen kan schone zuurstof de vissen en andere levende dieren in de vijver bereiken.

U doet vogels een groot plezier door drinkbakjes leeg te maken of over het water een stukje gaas te spannen. In dit laatste geval kan een vogel dan nog wel water drinken, maar er niet in gaan badderen. In dat geval kunnen hun vleugels namelijk zo nat worden dat ze bevriezen. Verder raden wij u aan om eventuele vogelhuisjes schoon te maken en ze op een veilige plek op te hangen of neer te zetten, want vogels brengen hier maar wat graag een koude nacht in door.

Lagere maandlasten dankzij duurzame investeringen

"Tijdens de bezichtiging zagen we direct al dat er veel moest gebeuren. Sinds de bouw van het huis was er namelijk vrij weinig aan gedaan. De elektra, de muren, plafonds, enkel glas, houten kozijnen en de vloeren… Dus besloten we in stappen te verduurzamen." - Arjen en Erica

Interesse in één van onze producten?

Laat ons u bellen voor meer informatie.