Voor- en nadelen van een veranda voor uw woning

De laatste jaren wordt de aanleg van een veranda steeds populairder. In vroeger tijden was een veranda vooral besteed aan een selecte doelgroep en bij bepaalde oudere woningtypes. Tegenwoordig kan in feite iedereen bij elk type woning een veranda realiseren, meestal zonder bouwvergunning en zonder een al te hoog budget. Hieronder treft u de voor- en nadelen van een veranda. Wilt u een veranda plaatsen? Raam Wereld uit Enschede kan u daar bij helpen.

De voordelen van een veranda

De veranda is een aangenaam verlengstuk van uw tuin, u haalt er de natuur mee naar binnen in uw woning. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Wie eenmaal een veranda heeft zal vaker buiten zitten, buiten een krantje lezen of buiten eten. Sommige mensen plaatsen zelfs een buitenkeuken onder hun veranda, zodat ze alles dicht bij hebben.

Het verpozen in de buitenlucht is niet alleen gezellig, maar ook nog eens gezond. U hoeft niet te wachten totdat de warme maanden zich weer eens aandienen, maar kan op deze manier een heel groot deel van het jaar gebruik maken van uw tuin. Als het wat frisser is of het regent kunt u natuurlijk nog gewoon gebruik blijven maken van een veranda. In de koude maanden kunt u lekker droog van binnen naar buiten lopen, en bij thuiskomst hebt u een droge doorgang naar binnen.

Uw huis krijgt een welkome nieuwe uitstraling door de aanleg van een veranda. Ook de waarde van de woning neemt hierdoor toe, gemiddeld genomen is deze waardestijging hoger dan de aanlegkosten van een veranda. Ook is er meer ruimte voor aken die u onder een veranda kunt stallen, zoals fietsen, tuinmeubels of tuingereedschap. En de rokers onder ons vinden er een droog plekje voor hun behoefte.

Doordat er een veranda aanwezig is heeft u veel minder schilderonderhoud aan uw woning, er is immers minder contact met de weerselementen. Ook zijn er tegenwoordig tal van opties op het gebied van aluminium en kunststof veranda’s, deze twee types zijn beide nagenoeg onderhoudsarm.

Doordat er tegenwoordig gespecialiseerde bedrijven zijn om veranda’s aan te leggen, die soms werken met prefab-onderdelen, kan de aanleg zeer snel gebeuren, zonder dat u lang onder bouwomstandigheden hoeft te leven. Vergeleken met een aanbouw aan uw woning is het sowieso snel aangelegd, want dan hebt u immers te maken met een bouwvergunning en heb u te maken met meerdere partijen om de aanleg te realiseren, zoals metselaars, een dakwerker, stukadoor, ramenzetter en een   architect. Voor een bedrijf die zich heeft gespecialiseerd in de totale afwerking neemt de aanleg van een veranda vaak maar één dag in beslag; bij een aanbouw bent u zo twee weken verder.

De nadelen van een veranda

Hoewel het ideaal is dat u extra ruimte heeft aansluitend aan uw woning, neemt een veranda natuurlijk ook ruimte in beslag. Als u geen ruim bemeten tuin heeft, zal u veel vierkante meters moeten inleveren voor de aanleg van een veranda. Uw tuin komt er dus veel kleiner uit te zien, u hebt minder groene mogelijkheden en de kinderen kunnen nu misschien niet meer fatsoenlijk spelen in de tuin. Verder kan afhankelijk van hoe u de veranda laat plaatsen deze veel licht uit uw woning weghalen, wat vooral in koude maanden goed zichtbaar kan zijn.

Lagere maandlasten dankzij duurzame investeringen

"Tijdens de bezichtiging zagen we direct al dat er veel moest gebeuren. Sinds de bouw van het huis was er namelijk vrij weinig aan gedaan. De elektra, de muren, plafonds, enkel glas, houten kozijnen en de vloeren… Dus besloten we in stappen te verduurzamen." - Arjen en Erica

Interesse in één van onze producten?

Laat ons je bellen voor meer informatie over onze kunststof gevelbekleding, horren, kozijnen, schuifpui, veranda's, profielen met HoutVerbindingslook of tuin-, terras-, voor- of achterdeuren.