Het verhaal achter de gekleurde deuren in Dublin

In Dublin zijn maar liefst tussen de 800 en 1000 fel gekleurde deuren te tellen op een groot aantal pleinen en straten in de stad. Ze zijn gemaakt in de neoklassieke stijl en bestaan veelal uit hout. De typisch oude gebouwen en deuren behoren tot het cultureel erfgoed en zijn daarmee beschermd. De inwoners van de Dublin zijn verplicht de deuren te houden en onderhouden. Achter alles zit een verhaal, achter de kleurrijke deuren van Dublin zitten er verschillende. In enkele gevallen zijn de gekleurde deuren van nu een teken van welvaart. Toch gaan er nog steeds vele legendes rond:

Een veel gehoorde legende is het verhaal over de buren George Moore en Oliver St. John Gogarty. George Moore was het zo zat dat de altijd dronken Oliver St. John Gogarty s ’nachts in de deur vergiste dat hij besloot om de deur groen te verven. Als reactie daarop verfde Oliver zijn deur felrood. De overige buren konden zich daar wel in vinden en zo ontstond er uiteindelijk buurt met fel gekleurde deuren.

Een iets minder geloofwaardige legende, is de legende over de gefrustreerde Ierse vrouwen. Deze vrouwen waren het beu dat hun mannen na een gezellige avond stappen in een dronken bui de verkeerde voordeur binnenstapte en zo bij een andere vrouw in bed belanden. Om dit te voorkomen werden de voordeuren in verschillende kleuren geverfd.

De meeste bekende legende gaat over Queen Victoria. Na de dood van haar Prins Albert wilde Queen Victoria dat alle deuren in het Britse rijk zwart werden geschilderd als teken van rouw. Veel Ieren hebben toen uit protest, als uiting van misgenoegen met het heersende regime, hun deuren in opvallende kleuren geschilderd.

De waarheid blijkt alleen iets minder spannend. In de periode van Queen Victoria werden alle huizen uniform gebouwd. De Ieren wouden zich toch onderscheiden van elkaar en zo werd er besloten om de deuren in verschillende kleuren te verven. Dat is geëvolueerd in een ware traditie.

Wilt u ook graag opvallen in uw buurt, maar dan met een onderhoudsvrije deur? Neem dan contact met ons op en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Lagere maandlasten dankzij duurzame investeringen

"Tijdens de bezichtiging zagen we direct al dat er veel moest gebeuren. Sinds de bouw van het huis was er namelijk vrij weinig aan gedaan. De elektra, de muren, plafonds, enkel glas, houten kozijnen en de vloeren… Dus besloten we in stappen te verduurzamen." - Arjen en Erica

Interesse in één van onze producten?

Laat ons u bellen voor meer informatie.