Hoe belangrijk is voldoende licht in mijn huis?

Hoe belangrijk is voldoende daglicht in mijn huis? Dit is een onderwerp wat u erg serieus moet nemen, want licht is van vitaal belang voor onze gezondheid en gevoel van welbevinden. Onze biologische klok en stofwisseling worden erdoor beïnvloed. Ook is het bepalend voor de lichaamstemperatuur, de hormoonhuishouding en het slaap/waak-systeem.

Ook psychologisch gezien is het van belang om dagelijks voldoende daglicht te ervaren: als mens moet je naar buiten kunnen kijken, zien welk seizoen het is, wat de weersomstandigheden zijn en welk moment van de dag het is. Van de andere kant kan ‘neplicht’, zoals lichtreclame of verlichting in een voetbalstadion, storend op u werken. Goede en gezonde verlichting heeft een positieve werking op uw alertheid, concentratie, slaap en stemming, het heeft een onmiskenbaar effect op alle dingen die de mens overdag doet. Wilt u ook meer licht in uw huis? Bekijk hier hoe wij u daarmee kunnen helpen!

Te weinig licht kan ongelukken in huis veroorzaken

Ook is licht van belang om de ruimte te kunnen waarnemen waarin we ons bevinden. Door licht waar te nemen kan elk mens zich oriënteren in een ruimte en zijn dagelijkse activiteiten verrichten. Onvoldoende licht kan zelfs voor onveilige situaties zorgen. Te weinig licht staat op de derde plek van de lijst van ongelukken in huis, bij voldoende licht is er tot 70 procent minder kans op incidenten. Op straat geeft verlichting bovendien een veiligheidsgevoel aan de mensen.

Daarnaast draagt licht bij aan een betere communicatie tussen mensen onderling. Communicatie verloopt beter als mensen van elkaar de lichaamstaal, lichaamshouding en gezichtsuitdrukking kunnen zien. Zeker bij mensen die slechthorend zijn is dit belangrijk, we hebben het hier over een aanzienlijk deel van de vijftigplussers.

 

Beperk het gebruik van kunstlicht

De noodzaak van kunstverlichting wordt beperkt als er zo veel mogelijk van naturel licht gebruik kan worden gemaakt. Een bijkomend voordeel hiervan is ook nog eens dat u bespaart op uw stroomverbruik. Het binnenhalen van daglicht in uw woning of een gebouw stelt eisen aan de indeling en inrichting. Het meest ideaal zijn natuurlijk ramen op een groot formaat, of de ligging van een woning op het zuiden. Bij scholen en overheidsgebouwen is het zelfs verplicht om een bepaald percentage aan raamoppervlak te hebben. Er kunnen immers klachten optreden op het gebied van concentratie, vermoeidheid, hoofdpijn of oogirritatie bij de volgende lichtsituaties:

  • Grote verschillen in contrast in een ruimte
  • Grote verschillen in de sterkte van het licht door ongelijkmatige verlichting
  • Hinderlijk verblindende reflecties door zonlicht
  • Hinderlijke spiegelingen door spiegelende gebouwen in de buurt
  • Onvoldoende schaduw doordat er geen zonwering is door bijvoorbeeld luxaflex of bomen

Lagere maandlasten dankzij duurzame investeringen

"Tijdens de bezichtiging zagen we direct al dat er veel moest gebeuren. Sinds de bouw van het huis was er namelijk vrij weinig aan gedaan. De elektra, de muren, plafonds, enkel glas, houten kozijnen en de vloeren… Dus besloten we in stappen te verduurzamen." - Arjen en Erica

Interesse in één van onze producten?

Laat ons u bellen voor meer informatie.