Verzekering voor je zonwering: het kan!

Wie om de een of andere reden schade ondervindt aan zijn zonwering zit met de gebakken peren. U kunt natuurlijk een keer vergeten zijn het scherm op te rollen en dan blijkt er opeens een storm met windkracht negen huis te houden, terwijl u niet thuis bent; het kan ons allemaal overkomen.

Het is niet makkelijk om er een eenduidig antwoord op te geven of uw verzekering schade dekt aan uw zonwering. Het is natuurlijk ook geen onderwerp dat u dagelijks bezig houdt. Maar die onverwachte extreme windstoot terwijl de zonwering uitgerold is, het kan ons allen ten deel vallen. Kunt u dan aanspraak maken op een schadebedrag van de verzekering? Het is terecht dat u op zo’n vraag antwoord wil hebben, want bij de aanleg van uw zonwering had u verwacht om hier nog in lengte van jaren plezier van te hebben.

Twee soorten verzekeringen

Er zijn twee verzekeringen van belang als het gaat om calamiteiten met uw zonwering: de inboedel- en de opstalverzekering. Elke huiseigenaar heeft een verplichte opstalverzekering, en zou er gemakshalve van uit mogen gaan dat schade aan de zonwering hiermee gedekt is.

Daarnaast is het in Nederland vrij gangbaar om een inboedelverzekering af te sluiten; het is niet verplicht maar wel erg verstandig. Tot een inboedelverzekering behoren namelijk alle zaken die u kunt oppakken en meenemen: de ‘roerende goederen’. Bij de inboedelverzekering is het niet van belang of het een huur- of koopwoning betreft. Als u deze omschrijving leest, dan zou u denken dat zonwering hier ook onder zou kunnen vallen. Toch is hier in lengte van jaren al veel onduidelijkheid over geweest. Om deze reden hebben verzekeringsmaatschappijen afgesproken dat zonwering valt onder de bepalingen van de inboedelverzekering.

Kijk nog eens een keer naar de bepalingen in de verzekering

Hoeveel uw verzekeraar uitkeert bij schade aan de zonwering is afhankelijk van de bepalingen in uw verzekering. Het kan verstandig zijn deze er eens bij te pakken en goed door te lezen. Immers, bij de ene verzekeraar geldt een maximum aan het uit te keren bedrag en bij de andere verzekeraar wordt alleen de dagwaarde en niet de oorspronkelijke nieuwwaarde uitgekeerd.

Daarnaast is het raadzaam om gelijk al bij de aankoop van uw zonwering te kijken wat er geregeld is in de garantievoorwaarden. Ook is het raadzaam om dit te controleren bij het maken van de keuze voor de leverancier, nog voordat u een beslissing neemt over de aankoop. Zodoende weet u precies waar u aan toe bent als u nog eens te kampen zou krijgen met schade aan uw zonwering. Gemiddeld genomen hebben de meeste leveranciers vijf jaar garantie op alle onderdelen, het doek en de (elektrische) bediening.

Van houten naar kunststof kozijnen

"De kunststof kozijnen en schuifpui van Raam Wereld zijn een grote aanwinst voor ons wooncomfort. We verwachten in de toekomst nog meer de voordelen van kunststof kozijnen terug te zien in onze energiekosten." - Sjaak Gerritsen

Neem direct contact met ons op

Chat openen