Doe Het Zelf: Energiekosten besparen in huis

Goede ramen zijn het halve werk

Dubbel glas is een goede investering voor je huis. Het is dan het beste om gelijk voor kwaliteit gaan, dus kunststof kozijnen met HR++ or zelfs HR+++-glas. De investering kost even wat, maar binnen 10 jaar is deze al ruim terugverdiend in bespaarde stookkosten.

Als dubbel glas niet mogelijk is, kan er nog gekozen worden voor isolerende folie op de ramen. Hierbij plaats je een transparante isolerende laag op je raam. Hoewel het niet zo effectief is als dubbele ramen, scheelt het nog altijd een paar tientjes op jaarbasis. Heb je al dubbel glas? Ook dan kan isolerend folie nog een verschil maken, al zal dit verschil wat minder groot zijn als bij enkel glas.

Investeringen om geld te besparen

Ook gordijnen kunnen veel verschil uitmaken, speciaal als bij het aanschaffen van gordijnen wordt gelet op isolatie. Dubbele plissé-gordijnen hebben een stilstaande kolom van lucht binnen hun binnen- en buitenkant. In combinatie met een aluminium laag in de stof isoleren deze gordijnen zo goed dat wanneer ze voor enkel glas hangen dit glas even goed isoleert als dubbel glas. Let wel dat ondanks de verbetering HR++ dubbel glas of beter nog altijd een betere isolatie is. Gordijnen helpen met isoleren door een barrière te vormen tussen de warmte in de kamer en het glas van de ramen.

Al met al maken goede gordijnen snel ruim 100 euro verschil per jaar. Dubbele plissé-gordijnen kosten ongeveer 30 euro per vierkante meter.

Daarnaast kan een goede thermostaat nog helpen energie en daarmee geld te besparen. Een klokthermostaat kan worden ingesteld om alleen tussen bepaalde uren te draaien. Daarmee kan de verwarming ‘s nachts uit en bespaar je veel geld.

Gratis tips

Let erop dat ondanks tocht of kou het noodzakelijk blijft om te blijven ventileren. Houd je ventilatieroosters open, ook in de winter. Het is verder prima om gordijnen voor deze roosters te hangen, zolang er maar een paar centimeter speling is tussen de gordijnen en de ventilatieroosters. Verder is de goedkoopste manier om geld te besparen op de verwarmingskosten een kwestie van inrichting. Een verwarming die achter een bank of gordijn is weggebouwd zal harder moeten werken om de kamer warm te houden. Graaf de verwarming uit en je bespaart al snel tientallen euro’s.

Raam Wereld, gevestigd in Enschede

Lagere maandlasten dankzij duurzame investeringen

"Tijdens de bezichtiging zagen we direct al dat er veel moest gebeuren. Sinds de bouw van het huis was er namelijk vrij weinig aan gedaan. De elektra, de muren, plafonds, enkel glas, houten kozijnen en de vloeren… Dus besloten we in stappen te verduurzamen." - Arjen en Erica

Interesse in één van onze producten?

Laat ons u bellen voor meer informatie over onze kunststof gevelbekleding, horren, kozijnen, schuifpui, veranda’s, profielen met HoutVerbindingslook of tuin-, terras-, voor- of achterdeuren.

"*" geeft vereiste velden aan