Het verschil tussen enkel glas, HR glas, HR++ glas en HR+++ glas

Het verschil tussen enkel glas, HR glas, HR++ glas en HR+++ glas? We leggen het je graag uit. Allereerst de U-Waarde uitgelegd door Raam Wereld.

Wat is de U-waarde?

Met de U-waarde, ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt, wordt aangeduid hoeveel warmte er per graad (Kelvin) temperatuurverschil, per seconde, per m² doorgelaten wordt tussen de ene en de andere kant van een constructie. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er doorgelaten wordt, hoe hoger de isolatiewaarde. De U-waarde is de omgekeerde waarde van de R-waarde (Rm-waarde). Vaak wordt de Rc-waarde gebruikt voor vloer, wand, en dakoppervlak en wordt de U-waarde gebruikt voor het berekenen van de isolatiewaarde van ramen (U-waarde glas en U-waarde kozijn).

Met de U-waarde worden de verschillende R-waardes in rekening gebracht. Een muur bestaat bijvoorbeeld uit baksteen, een luchtspouw etc. elk met hun eigen R-waarde. Daarnaast bestaat een raam niet alleen uit beglazing, maar ook uit het profiel. Die hebben beide een aparte R-waarde.

 

Verschillen tussen U-waardes glas

De U-waarde van glas verschilt per soort glas. Bekijk hier de isolatiewaarde van verschillende soorten glas, van laag naar hoog:

Enkel glas

De U waarde van enkel glas is 5,8.  Daarmee heeft enkel glas de hoogste U-waarde en isoleert dit het slechts.

Dubbel glas

De U-waarde van dubbel glas (standaard) is 2,8. Dit is een zeer matige isolatiewaarde. Dit glas is niet vergelijkbaar met huidig isolatieglas.

HR Glas

HR glas heeft een U-waarde tussen 1,7 en 2,0. Dit dubbel glas heeft een redelijke isolatie.

HR+ glas

HR+ glas heeft een U-waarde tussen 1,3 en 1,6. Glas met HR+ heeft een betere isolatie dan een standaard dubbel glas. Het bevat gas in plaats van lucht.

HR++ glas

Isolatieglas met HR++ heeft een U-waarde van 1,1. Dit is een lagere waarde dan een HR+ glas en daarmee automatisch ook beter. HR++ isoleert uitstekend.

HR+++ glas

HR+++ glas heeft een U-waarde tussen 0,5 en 0,9 en heeft daarmee de laagste U-waarde. Dit wordt ook wel driedubbel of triple glas genoemd. Dit isolatieglas bespaart de meeste energie, maar is daarnaast wel het duurste. Wanneer u gaat voor de hoogste energiebesparing is HR+++ glas de beste keuze.

 

Verschillen tussen U-waardes kozijnen
( hout, kunststof, aluminium, super isolerend profiel )

  • De U-waarde van het kozijn is verschillend per soort kozijn. Hieronder zie je de u-waarde van verschillende soorten kozijnen.
  • De U-waarde van een houten kozijn is 2,4
  • De U-waarde van een kunststof kozijn ligt tussen de 1,0 en 2,2
    ( het Schüco Living profiel heeft een U-waarde van 1, 1 en Schüco CT70 een U-waarde van 1,1 tot 1,5 )
  • De U-waarde van een aluminium kozijn is 6,0
  • De U-waarde van een aluminium kozijn met koudebrug onderbrekingen is van 1,8 tot 2,7.
  • De U-waarde van een super isolerend profiel kozijn is 0.8

De profielen van Schüco hebben de hoogste isolatiewaardes in de markt.

Lagere maandlasten dankzij duurzame investeringen

"Tijdens de bezichtiging zagen we direct al dat er veel moest gebeuren. Sinds de bouw van het huis was er namelijk vrij weinig aan gedaan. De elektra, de muren, plafonds, enkel glas, houten kozijnen en de vloeren… Dus besloten we in stappen te verduurzamen." - Arjen en Erica

Interesse in één van onze producten?

Laat ons u bellen voor meer informatie over onze kunststof gevelbekleding, horren, kozijnen, schuifpui, veranda’s, profielen met HoutVerbindingslook of tuin-, terras-, voor- of achterdeuren.

"*" geeft vereiste velden aan