Oude kunststof kozijnen krijgen nieuw leven

Heden ten dage proberen we zo veel mogelijk afval te recyclen. Daarnaast neemt het aanbod toe van oude, gebruikte kunststof kozijnen. Daarom vindt de VKG (Vereniging Gevelelementenindustrie) dat het tijd wordt voor actie, aangezien de oude kunststof kozijnen zeer geschikt zijn voor hergebruik. Op dit moment wordt 75 procent hergebruikt, en de VKG heeft het streven om daarvan honderd procent te maken.

De allereerste generatie kunststof kozijnen komt uit de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw en voldoet niet meer aan de huidige milieu-eisen; het zijn tochtige, niet-geïsoleerde profielen, die door de gemiddelde burger ook nog eens als lelijk worden bestempeld. Deze oude kunststof kozijnen worden massaal vervangen. Tel daarbij op dat de bouwbranche de economische crisis langzaamaan achter zich laat en het ligt daarmee voor de hand dat de volumes van oude kunststof flink gaan stijgen.

Recycling van kunststof kozijnen gebeurt volledig kostendekkend

Al meer dan twintig jaar heeft de VKG met partners in de recyclingindustrie een systeem dat gebruikte oude kozijnen kostendekkend inzamelt en vervolgens verwerkt tot nieuwe kozijnen. Hier komt zo’n 75procent vaan het totaal binnen. Tot nu toe was het zo dat de overige 25 procent richting de verbrandingsoven ging, wat volgens de VKG onnodig is. De organisatie verwacht een toename door de steeds voortschrijdende toename van kozijnvervangingen. Daarom vindt deze branche-organisatie dat elke partij in de sector een punt moet gaan maken van het renoveren en slopen, bijvoorbeeld door het hergebruik van kunststof kozijnen standaard op te nemen in aanbestedingen.

Kunststof kozijnen kunnen tien maal worden hergebruikt

Oude gebruikte kunststof kozijnen bevatten onder meer PVC, staal en rubber, waaruit schone PVC-korrels worden vervaardigd om nieuwe kunststof kozijnen van te maken. Dit proces kan zonder kwaliteitsverlies maar liefst tien maal herhaald worden. Aangezien het gemiddelde kunststof kozijn een levensduur heeft van vijftig jaar, heeft het PVC in het kozijn zelfs een levensduur van zo’n vijfhonderd jaar. Gezien de milieudoelen van de politiek is dit natuurlijk een prachtig gegeven. Daarnaast leidt het ertoe dat de consument van kunststof kozijnen in de toekomst verhoudingsgewijs minder geld kwijt zal zijn aan de aanschaf van kunststof kozijnen voor zijn huis.

Heeft u vragen over uw kozijnen of heeft u interesse in nieuwe kunststof kozijnen? Neem dan contact met ons op, wij adviseren u graag!

Lagere maandlasten dankzij duurzame investeringen

"Tijdens de bezichtiging zagen we direct al dat er veel moest gebeuren. Sinds de bouw van het huis was er namelijk vrij weinig aan gedaan. De elektra, de muren, plafonds, enkel glas, houten kozijnen en de vloeren… Dus besloten we in stappen te verduurzamen." - Arjen en Erica

Interesse in één van onze producten?

Laat ons u bellen voor meer informatie over onze kunststof gevelbekleding, horren, kozijnen, schuifpui, veranda’s, profielen met HoutVerbindingslook of tuin-, terras-, voor- of achterdeuren.

"*" geeft vereiste velden aan