Voor welke verbouwing heeft u een vergunning nodig?

U wilt al een hele tijd uw huis gaan verbouwen, eindelijk is dan de kogel door de kerk. U wilt bijvoorbeeld gevelbekleding aanbrengen of een dakkapel plaatsen. Dan denkt u niet meteen aan een bouwvergunning. Toch is dit belangrijk bij het starten van een bouwproject. U wilt niet later nog geconfronteerd worden met boetes van de gemeentelijke bouwcommissie. Check dus vooraf altijd eerst bij de gemeente of het nodig is om een bouwvergunning aan te vragen voor uw verbouwing.

Omgevingsvergunning aanvragen

Wanneer hebt u dan een vergunning nodig en wanneer niet? Als u bouwwerkzaamheden wilt uitvoeren, heeft u daarvoor doorgaans een vergunning nodig. Dat geldt voor een verbouwing waarbij de constructie van het pand wordt gewijzigd, maar bijvoorbeeld ook voor een aanbouw aan het pand. Wist u dat de bouwvergunning niet meer bestaat? Met de invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) per 1 oktober 2010 heet een bouwvergunning voortaan een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen. Voor sommige, kleinschalige bouwwerkzaamheden hebt u geen vergunning nodig. Dit kunt u nakijken op de website omgevingsloket online. Via een vragenlijst geeft het programma aan of u een vergunning nodig hebt of niet. U kunt uw omgevingsvergunning digitaal aanvragen via omgevingsloket.nl. U kunt uw aanvraag ook doen via een formulier bij de gemeente. Bij de aanvraag moet u diverse gegevens en documenten inleveren, zoals de bouwtekeningen. Op het aanvraagformulier staat welke gegevens en documenten dat zijn. U krijgt niet meer te maken met verschillende vergunningen, zoals een bouw- en kapvergunning. Sinds oktober 2010 zijn al die vergunningen gebundeld in één vergunning: de omgevingsvergunning. U vraagt ze dus tegelijk aan en krijgt er één vergunning voor. Dit houdt ook in dat er maar één procedure is en er ook maar één besluit volgt.

Termijn vergunningsaanvraag

De gemeente moet meestal binnen acht weken nadat ze uw aanvraag heeft ontvangen een beslissing nemen over uw vergunning. De gemeente mag de termijn eenmalig verlengen met 6 weken. In een heel enkel geval geldt er een uitgebreidere procedure, bijvoorbeeld als u een vergunning wilt hebben voor een ingrijpende afwijking van het bestemmingsplan. Ook voor rijksmonumenten geldt een uitgebreide procedure (niet voor provinciale en gemeentelijke monumenten). Bij een uitgebreide procedure moet de beslissing binnen 6 maanden na ontvangst vallen. De gemeente mag de termijn één keer verlengen met 6 weken. Voor de behandeling van een vergunningaanvraag betaalt u bouwleges.

Als u niet alle gegevens opstuurt

Als de gemeente niet alle documenten van u krijgt, of u bent bepaalde gegevens vergeten in te vullen, dan krijgt u hiervan bericht. De gemeente geeft u dan de kans de informatie alsnog op te sturen binnen een bepaalde termijn. De termijn waarbinnen de gemeente op uw aanvraag moet beslissen wordt dan ook opgeschort. Levert u de informatie niet of niet op tijd aan, dan kan de gemeente uw aanvraag afwijzen of niet behandelen.

Lagere maandlasten dankzij duurzame investeringen

"Tijdens de bezichtiging zagen we direct al dat er veel moest gebeuren. Sinds de bouw van het huis was er namelijk vrij weinig aan gedaan. De elektra, de muren, plafonds, enkel glas, houten kozijnen en de vloeren… Dus besloten we in stappen te verduurzamen." - Arjen en Erica

Interesse in één van onze producten?

Laat ons u bellen voor meer informatie over onze kunststof gevelbekleding, horren, kozijnen, schuifpui, veranda’s, profielen met HoutVerbindingslook of tuin-, terras-, voor- of achterdeuren.

"*" geeft vereiste velden aan