Duurzame kunststof kozijnen, wat kunt u ermee?

Door de groeiende populariteit is het kunststof kozijn tegenwoordig niet meer weg te denken in de bouwwereld. Het heeft immers vele voordelen, waaronder dat het nagenoeg onderhoudsarm is. En kunststof kozijnen zijn ook nog eens zeer duurzaam, waarop we hieronder ingaan.
De voorwaarden die worden gesteld of een product duurzaam is, zijn deze:

  • De productie moet het milieu niet (te veel) belasten
  • Het product moet een lange levensduur hebben
  • Het product moet onderhoudsvriendelijk zijn, zodat weinig schoonmaakmiddelen nodig zijn
  • Het product moet een hoge isolatiewaarde hebben
  • Het product moet te recyclen zijn

Lijkt u een duurzaam kunststof kozijn ook wel wat? Raam Wereld kan u daarbij helpen!

Het kunststof kozijn voldoet aan de duurzaamheidskenmerken

Voldoet een kunststof kozijn aan deze voorwaarden? We kunnen deze vraag met een volmondig ‘ja’ beantwoorden.  Een kunststof kozijn wordt bijvoorbeeld vervaardigd van PVC. Dit geeft al aan dat er geen houtkap van kostbaar hardhout noodzakelijk is. De laatste jaren zijn in heel Europa het productieproces, de inzameling en de sortering aanzienlijk verbeterd. PVC is tot tien maal zonder verlies van kwaliteit te recyclen, dus het kan met recht een duurzaam materiaal worden genoemd.

Ook gaat kunststof zo’n vijftig jaar mee, zonder noemenswaardig onderhoud. Tevens staat het erom bekend dat u het in tegenstelling tot hout niet hoeft te schilderen of beitsen, hoogstens moet u het om de zoveel jaar reinigen met een sopje. Ook heeft een kunststof kozijn een hoge isolatiewaarde.

Kunststof vergeleken met hout en aluminium

Een kozijn van hardhout mag dan doorgaans iets langer meegaan dan kunststof, er is natuurlijk wel veel meer onderhoud nodig in de zin van schilderbeurten. Daar komt nog eens bij dat er voor een kunststof kozijn geen duurzaam hardhout hoeft te worden gekapt.  Bovendien heeft het hout van een houten kozijn niet altijd het FSC-keurmerk.

Ook ten aanzien van aluminium kozijnen wint het kunststof kozijn. Deze hebben een gemiddelde levensduur van veertig jaar. Tegenwoordig isoleren aluminium kozijnen wel beter dan vroeger door de thermische onderbreking. Toch halen ze nog niet de isolatiewaarde van een houten of kunststof kozijn. Aluminium is echter wel makkelijk te recyclen.

Als eindconclusie kunnen we stellen dat een kunststof kozijn behoorlijk duurzaam is. Er hoeven minder bomen te worden gekapt als mensen meer zouden overstappen op een kunststof kozijn. Ook isoleren ze het best, gaan ze het langst mee en zijn ze te recyclen. Met andere woorden: uw beste keuze!

Lagere maandlasten dankzij duurzame investeringen

"Tijdens de bezichtiging zagen we direct al dat er veel moest gebeuren. Sinds de bouw van het huis was er namelijk vrij weinig aan gedaan. De elektra, de muren, plafonds, enkel glas, houten kozijnen en de vloeren… Dus besloten we in stappen te verduurzamen." - Arjen en Erica

Interesse in één van onze producten?

Laat ons u bellen voor meer informatie over onze kunststof gevelbekleding, horren, kozijnen, schuifpui, veranda’s, profielen met HoutVerbindingslook of tuin-, terras-, voor- of achterdeuren.

"*" geeft vereiste velden aan