Het verschil tussen een kunststof en een aluminium schuifpui

De voordelen van een schuifpui zijn u waarschijnlijk wel duidelijk. Uw tuin staat meer in verbinding met uw huis, en u kunt ruimschoots frisse lucht in uw huis binnenhalen. Ook bij slecht weer, als de schuifpui dicht moet blijven, profiteert u van het invallende daglicht in uw woning. Maar we gaan het hier niet hebben over de voordelen van kunststof, juist het verschil tussen een kunststof en aluminium schuifpui. Want wanneer u kiest om een schuifpui te laten plaatsen, dan is de vraag welk materiaal u wilt gebruiken voor uw schuifpui. U kunt daarbij kiezen uit hout, kunststof en aluminium.

Hout oogt uiteraard zeer natuurlijk en het isoleert ook goed, maar het heeft ook enkele belangrijke nadelen. Zo vergt het veel meer onderhoud dan kunststof of aluminium. U moet een houten schuifpui regelmatig schilderen. Doet u dit niet op tijd, dan staat dit niet alleen lelijk door vervagende kleuren en afbladderende verf, u kunt ook last krijgen van houtrot. Zelfs als u wel regelmatig schildert, kan het hout uiteindelijk gaan rotten of kromtrekken.

Kunststof en aluminium schuifpuien zijn beide duurzamer dan houten schuifpuien, en vergen een stuk minder onderhoud. Heeft u besloten dat u van deze voordelen wilt profiteren en dus voor kunststof of aluminium wilt gaan, leest u dan verder. Wij vertellen u het een en ander over de voor- en nadelen van deze beide materialen voor de constructie van uw schuifpui.

Een kunststof of aluminium schuifpui, de voor- en nadelen

Of u nu kiest voor een kunststof of aluminium schuifpui, u profiteert in ieder geval van een veel langere levensduur ten opzichte van een houten schuifpui. Ook bent u veel minder tijd en geld kwijt aan onderhoud; veel mensen onderschatten het onderhoud van een houten schuifpui. Een kunststof of aluminium schuifpui hoeft u enkel af en toe af te nemen met een schoonmaaksopje en een vochtig doekje.

Aluminium en kunststof kozijnen zijn wel moeilijker overschilderbaar in een andere kleur. Het kan wel, maar dit kunt u waarschijnlijk niet zelf doen. U zult daarvoor een professional in de arm moeten nemen. Ook hebben beide materialen, vooral aluminium, het nadeel dat beschadigingen moeilijker repareerbaar zijn. Waar u dit bij houten kozijnen nog zelf kunt, zult u dit bij kunststof en aluminium moeten uitbesteden.

Hout is vaak wel wat zwaarder. Mensen die wat ouder worden, profiteren bij kunststof of aluminium niet alleen van het weinige onderhoud dat deze schuifpuien vergen, maar ook van dat een aluminium schuifpui veel makkelijker openschuift.

Kunststof schuifpuien hebben een zeer goede isolerende werking, zeker als er HR++ glas in geplaatst wordt. Dit komt in de buurt van hout. Aluminium isoleert daarentegen iets minder. Kunststof schuifpuien zijn erg sterk en hebben daardoor een inbraakwerende werking. Er bestaan kunststof schuifpuien met het Politie Keurmerk Veilig Wonen, een veilig idee. Vervolgens kunnen we nog noemen dat zowel houten als kunststof schuifpuien in de aanschaf voordeliger zijn dan aluminium schuifpuien. Dit verschil in kosten kan van belang zijn als u een beperkt budget heeft.

Een kunststof schuifpui oogt natuurlijk

Er is nog een belangrijk verschil tussen een kunststof en aluminium schuifpui dat we nog niet hebben genoemd. Dit heeft met het uiterlijk te maken. Aluminium kan een zeer stevige industriële look geven. Er zijn mensen die dit erg mooi vinden.

Anderen willen meer een natuurlijke, organische look, ze willen daarbij zoveel mogelijk het uiterlijk van hout benaderen. Had hout niet zulke belangrijke nadelen, dan hadden ze voor een houten schuifpui gekozen. Voor deze mensen is kunststof de beste keuze. Een kunststof schuifpui ook een stuk natuurlijker dan aluminium. Kunststof schuifpuien kunnen in deze tijd het uiterlijk van hout in grote mate benaderen, inclusief de kenmerkende houtnerf. Op het oog lijkt het dan net alsof u een houten schuifpui heeft, terwijl u tegelijkertijd van alle voordelen van kunststof profiteert.

Wij hopen dat deze blog u heeft geholpen met het bepalen van welk materiaal u het meest geschikt vindt voor uw schuifpui. Heeft u nog vragen, neemt u dan gerust contact met ons op.

Lagere maandlasten dankzij duurzame investeringen

"Tijdens de bezichtiging zagen we direct al dat er veel moest gebeuren. Sinds de bouw van het huis was er namelijk vrij weinig aan gedaan. De elektra, de muren, plafonds, enkel glas, houten kozijnen en de vloeren… Dus besloten we in stappen te verduurzamen." - Arjen en Erica

Interesse in één van onze producten?

Laat ons u bellen voor meer informatie over onze kunststof gevelbekleding, horren, kozijnen, schuifpui, veranda’s, profielen met HoutVerbindingslook of tuin-, terras-, voor- of achterdeuren.

"*" geeft vereiste velden aan